Planera er utvecklingsinsats

Skräddarsy ett upplägg

Har ni en klar frågeställning att arbeta med? Gör en planering för er utvecklingsinsats genom att välja verktyg utifrån era behov. Underlaget för steg 1 och 5 är alltid detsamma.

Använd förslag på upplägg

Vill ni ha underlag för frågeställningar och upplägg? Här hittar du förslag på upplägg för utvecklingsinsatser som utgår från ett antal olika sakfrågor.

Skräddarsy ett upplägg

Förbered och planera

Här kan ni göra en översiktlig planering för ert workshoparbete. Med planeringen som utgångspunkt skapar ni sedan ert eget körschema. Börja med att ladda ner PDF:en nedan som innehåller beskrivningar av vad du bör göra i steg 1 och 5 enligt metoden. Fortsätt därefter med att välja verktyg till workshoparbetet i steg 2-4.

Börja med instruktionerna för steg 1 och 5 - öppna pdf

Välj ut verktyg

Här kan ni läsa mer om verktygen och välja de ni tror kan passa er utvalda sakfråga. Ni kan välja flera verktyg till varje steg. Planeringen sparas inte i din webbläsare eller när du byter sida, det är därför viktigt att du laddar ned dina val som pdf.

Den här planeringen är inte anpassad för att genomföras på liten skärm/litet fönster. Du kan fortfarande läsa på om de olika verktygen.

Lägg till de verktyg ni vill använda i workshoppen
  • 1
    Förbereda och
    förankra
  • 2
    Nuläge och
    förståelse
  • 3
    Analysera och
    prioritera
  • 4
    Idégenerera
    och utveckla
  • 5
    Förverkliga
    och lära

Använd förslag på upplägg

Förbered och planera

Nedan ges möjlighet att ladda ner översiktliga planeringar för ett antal utvalda sakfrågor. Med dem som utgångspunkt skapar ni ert eget körschema. Börja med att ladda ner PDF:en nedan som innehåller beskrivningar av vad du bör göra i steg 1 och 5 enligt metoden. Välj sedan ett färdigt upplägg för ert workshoparbete i steg 2-4.

Börja med instruktionerna för steg 1 och 5 - öppna pdf

Välj upplägg för utvalda sakfrågor

Det finns många utvecklingsområden som har att vinna på att tillämpa en metod som bygger på dialog, samskapande och gemensamt lärande. Här följer några färdiga mallar med förslag på hur en första utvecklingsinsats kan läggas upp utifrån ett antal utvalda sakfrågor.

Välj ett upplägg och ladda ner som pdf
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hållbart digitalt
samarbete
En hälsofrämjande
arbetsplats
Prioritering i
förändringsarbete
Våra mest
angelägna frågor

Upplägget är baserat på en utvecklingsinsats som gjordes i en statlig myndighet som under en period var hänvisade till enbart digitalt samarbete efter en snabb omställning. Målet för utvecklingsinsatsen var att ta fram en handlingsplan, att hitta strategier för en hållbar arbetssituation och att öka gruppens förmåga att samarbeta trots att de inte kunde träffas fysiskt.

Metoden för samskapat utvecklingsarbete användes för att på ett strukturerat sätt dela erfarenheter och identifiera förbättringsområden för att kunna skapa ett digitalt samarbete där alla medarbetare mår bra och känner sig engagerade.

Upplägget Hållbart digitalt samarbete passar även för verksamheter som har kontor som är geografiskt utspridda eller som av annan anledning vill utveckla sin förmåga till att samarbeta digitalt på ett hållbart sätt.

Upplägget är baserat på en strategisk utvecklingsinsats som genomfördes i en statlig myndighet. Syftet med insatsen var att öka medvetenheten om vad en hälsofrämjande arbetsplats skulle kunna vara och att identifiera hur man kan stödja utvecklingen i rätt riktning.

Metoden för samskapat utvecklingsarbete användes för att undersöka vad som kännetecknar en hälsofrämjande arbetsplats, hur man uppnår goda arbetsvillkor, ett gott arbetsklimat och hur man skapar goda förutsättningar för personlig och professionell utveckling.

Upplägget En hälsofrämjande arbetsplats kan med fördel användas för att inleda arbetet med att utvecklas till en mer hälsofrämjande arbetsplats, utifrån era förutsättningar.

Upplägget är baserat på arbetet med en större organisationsförändring i en statlig verksamhet. Målet var att skapa samsyn i en partsgemensam grupp kring vilka förändringar man skulle göra och att identifiera vilka aktiviteter som skulle prioriteras i relation till förändringsarbetet.

Metoden för samskapat utvecklingsarbete användes bland annat för att undersöka hur man kunde öka känslan av delaktighet och engagemang inför det förestående förändringsarbetet. Resultatet av insatsen var att man i de tidiga faserna valde att fokusera på värdegrundsarbete och medarbetarskap.

Prioriteringar i förändringsarbete är ett bra upplägg för att samla arbetsgruppen kring vad man vill göra och i vilken ordning.

Samskapat utvecklingsarbete har i olika sammanhang använts i verksamheter för att ta fram och prioritera de mest angelägna frågorna inför ett nästa steg i utvecklingsarbetet. Syftet har ofta varit att involvera alla i arbetet genom att skapa en gemensam bild av helheten och därigenom stärka känslan av sammanhang, delaktighet och engagemang.

Upplägget Våra mest angelägna frågor lämpar sig för att skapa sig en perspektivrik helhetsbild av nuläget genom att dra lärdom av allas erfarenheter från den senaste tiden. Utifrån detta kan man ta fram idéer och en handlingsplan för hur de angelägna frågorna kan hanteras.

    Stäng